Acne: de oorzaak en het ontstaan van jeugdpuistjes

Acne: de oorzaak en het ontstaan van jeugdpuistjes

BLOG | 16 februari 2023

Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben. En daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Het liefst kom je zo snel mogelijk van die ontsierende pukkels en puistjes af. Maar behandel ze wel op de juiste manier, want anders kun je er nare littekens aan overhouden.

acne

Hardnekkig huidprobleem

Acne is een hardnekkig huidprobleem waar veel mensen in hun leven mee te maken krijgen. Het ontstaat wanneer de talgklieren die bij het haarzakje uitmonden, verstopt raken door overmatige talgafscheiding. Zo’n verstopte talgklier herken je als een zwart puntje op je huid. Dit wordt ook wel een mee-eter genoemd. Het talgkliertje kan op den duur openscheuren, waardoor de talg, maar ook bacteriën en vetzuren, in je huid terechtkomen. Het resultaat is een ontsteking en dat ziet eruit als een rode, verdikte plek op je huid, al dan niet met een geel puskopje: je hebt een pukkel of een puistje.

Jeugdpuistjes op je veertigste?

Veel jongeren in de puberteit krijgen last van acne. Vandaar de naam ‘jeugdpuistjes’. Onder invloed van hormonen gaan de talgklieren in hun gezicht, op de rug, schouders en/of de borst meer talg aanmaken. Toch dekt het woord ‘jeugdpuistjes’ de lading niet, want je kunt het ook opeens nog krijgen als je volwassen bent.

Fabels

Over het ontstaan van acne doen veel fabels de rondte. Het zou komen door:

En het zou ook nog eens besmettelijk zijn. Dat is allemaal niet waar.

Feiten

Toch zijn er beslist wel factoren die het ontstaan van jeugdpuistjes kunnen triggeren:

Maak het zelf niet erger

Wat kun je zelf doen om acne te verminderen? Lichte vormen kun je vaak eenvoudig zelf behandelen met lotions en crèmes die je bij de apotheek of drogist kunt kopen. Was je huid het liefst alleen met water en dep het daarna voorzicht droog zodat je de puistjes niet beschadigt. Laat je niet verleiden tot het uitknijpen van pukkels, want daardoor kunnen ontsierende littekens ontstaan. Het is beter om geen make-up te gebruiken om je huid zo rustig mogelijk te houden. Als je je daar niet fijn bij voelt, gebruik dan het liefst make-up op waterbasis.

Verschillende behandelingen

Acne kan mentaal een behoorlijke impact hebben. Lukt het je niet om de huidaandoening succesvol te bestrijden of wordt het alleen maar erger? Neem dan contact op met Huid en Uiterlijk voor één van onze acnebehandelingen. Afhankelijk van wat jouw huid nodig heeft, kunnen we microdermabrasie, een Medik8 fruitzuur peeling of een Medik8 chemische peeling inzetten. In veel gevallen worden acnebehandelingen vergoed vanuit het aanvullende pakket. Hiervoor heb je echter wel een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Thuisgebruik

Natuurlijk stopt de strijd tegen en behandeling van acne niet als je bij ons de deur uitloopt. Daarom voorzie ik je van deskundig advies over je huid en het thuisgebruik van producten van bijvoorbeeld Jean d’Arcel of Medik8. Deze merken zijn biologisch en dierproefvrij. Een genot voor je huid! Samen krijgen we die acne er wel onder!

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Goede uitleg over de behandeling en gezellige afspraak gehad!

- Fleur

Wat een super behandeling, echt ervaren en echt te vreden hoe zij je gezicht behandeld. Top super bedankt ik kom gauw weer langs.

- Ans

Professionele behandeling, met informatie en uitleg over de producten afgestemd op mijn huid.

- Jeroen

Wellness Pedi spa behandeling


Normaal €45,00 nu voor €35,00